Vandaag mogen vrouwen van de bladen en marketeers een dagje geen beha aan. Fijn hè, dat we dat eindelijk mógen? En we boffen, want we mogen maar liefst 24 uur per jaar geen beha dragen, namelijk op 13 oktober, oftewel No Bra Day. Op deze dag mogen we onze borsten laten bungelen, stuiteren en laten hangen ten behoeve van de bestrijding van borstkanker.

Marketeers hebben bedacht dat onze borsten nodig zijn om ‘awareness’ te creëren rond borstkanker. Daarom worden vrouwen massaal aangespoord om een foto van hun ‘no bra situation’ op social media te posten.

Dat gebeurt dan ook zeker. Mooie meisjes met mooie borsten posten hun voorgevel met vingers voor hun tepels. Ze hangen met hun borsten in een slagroomtaart, zodat hun tepels net niet zichtbaar zijn, of ze bedekken ze met bleekselderij of andere groente. Het zijn prachtige foto’s van prachtige meisjes, maar worden gepresenteerd als iets geils, in plaats van een handigheidje van moeder natuur om kinderen mee te voeden en vetreserves op te slaan. Daardoor wordt er ‘awareness’ gecreëerd bij opgewonden mannen (die overigens ook borstkanker kunnen krijgen, maar duidelijk niet worden aangespoord om foto’s zonder behaatjes te posten), in plaats van dames die geregeld zichzelf op knobbeltjes moeten onderzoeken.

Dit jaar is mijn vader overleden aan kanker, maar liefst vier jaar later dan de dokters voorspelden. Dit door alle operaties die nog in de ‘experimentele fase’ waren en we dus zelf moesten financieren. Weet je wat er nodig is om kanker in de toekomst tegen te gaan? Geld. Heel veel geld. Weet je waar mensen met kanker niet zo veel aan hebben? Foto’s van je blote tieten. (Of je vlassige snorretje in november, maar da’s weer een ander verhaal.)

Ik ben heel erg voor blote borsten. Bevrijd te tepel! Loop topless over het strand! Daarom juich ik meisjes zonder beha’s toe, maar niet omdat het op 13 oktober mág; Ze moeten het willen. Ik hoop dat blote borsten ooit losgekoppeld worden van seksuele activiteit en daardoor niet meer op deze manier ingezet kunnen worden als marketingstunt. Op die manier zullen niet alleen nog mooie meisjes met mooie borsten foto’s uploaden, maar krijgt een nieuwe generatie vrouwen een reëel beeld van borsten. Niemand hoeft zich meer te schamen, of als ‘aandachtsgeil’ bestempeld te worden op het moment dat ze topless is.

Ik had graag een foto van mijn borsten bij dit bericht gevoegd. Niet omdat ik vandaag van marketeers geen beha hoef te dragen, maar omdat ik vind dat ik elke dag mijn borsten op internet zou mogen zetten. Helaas durf ik in deze context nog geen foto van mijn borsten te uploaden. Niet omdat ik me voor mijn borsten schaam, maar omdat ik het gevoel heb dat mijn borsten als ‘zwaarder geladen’ lichaamsdelen worden beschouwd dan bijvoorbeeld mijn benen. Ik zou willen dat het me geen reet kon schelen dat mijn omgeving me een aandachtshoer zou vinden omdat ik mijn blote borsten op internet zou zetten. Ik zou willen dat geen enkele opdrachtgever me zou weigeren omdat ik topless op internet sta. Ik zou willen dat mannen en vrouwen met elkaar zonder shirt kunnen barbecuen.

Maar het liefst zou ik willen dat meisjes zichzelf geregeld op knobbeltjes controleren. Dat alle mannen die zich vandaag hebben afgetrokken op een paar tieten een tientje overmaken naar een Cancer Charity. En als laatste hoop ik dat mijn dochter later zal opgroeien in een maatschappij waar borsten weer als biologisch verschijnsel beschouwd worden en zij zich niet onzeker hoeft te voelen door alle esthetische indoctrinatie.