Tentoonstelling Stilleven in Museum Gouda, 2020 (foto: Hans Tibben)

In 2020 werd ik door de Nationale Museumweek uitgenodigd in 24 uur een kunstwerk maken geïnspireerd op een Nederlands museum. Ik wist direct dat ik een werk wilde maken naar de tentoonstelling Stilleven van Museum Gouda. (samengesteld door conservator Ingmar Reesing). Door de overheidsmaatregelen omtrent COVID-19 bevond ik me in een lege museumzaal, waar ik me focuste op de details: de wijnfles van Bart van der Leck. De afgesneden hand van Dick Ket. De heldere kleuren van Lou Loeber. Het roze van Renier Lucassen.

Een stilleven is een fantastisch medium om aan de vluchtigheid van een instafoto te ontsnappen. Je bekijkt de werkelijkheid door de ogen van de maker. Mijn schilderij gaat over de wereld in de greep van het coronavirus. Over vrijheid tegenover quarantaine, maar ook over klassevrijheid: hoe vrij is een supermarktmedewerker tegenover de klant die exclusieve producten aanschaft om het leed te verzachten?

Na de presentatie is mijn schilderij opgenomen in de tentoonstelling Stilleven en vond het haar plaats tussen mijn idolen Jan Sluijters, Floris Verster en Isaac Israëls. (Stilleven, 70x50cm, vinyl- & acrylverf op doek, 2020)

Reportage in Museum Gouda door MuseumweekTV over mijn stilleven. (Vanaf minuut 18.25.)
Reportage waarin het werk wordt opgenomen in de tentoonstelling Stilleven in Museum Gouda.