Ik heb nog nooit iemand zo gepassioneerd over kunst zien praten. Ik ben vandaag met een andere visie en een andere manier van kunst kijken het museum uitgelopen. Dit heeft veel veranderd!

Madycke, @madison.mae

Door de ogen van een kunstenaar naar kunst kijken, da’s net effe anders! En dat kan op allerlei manieren. Zo geef ik vaak rondleidingen door musea met als thema ‘de hedendaagse selfiecultuur’ om interactief te bespreken of er nou wel zoveel veranderd is, sinds de zeventiende eeuw. Aansluitend kunnen we foto’s maken met elkaar die de dialoog bevestigen of ontkrachten.

Het thema feminisme lijkt ook populair bij het publiek. Aan de hand van schilderijen uit vorige eeuwen bespreken we vraagstukken als ‘moeten we de vrouwentepel op internet legaliseren’ en ‘wat is de hedendaagse verdeling tussen mannen en vrouwen’. Ook kan er een gepersonaliseerde rondleiding gemaakt worden aan de hand van een biografie, zoals ik over sociaaldemocraat Gemma Mentzel deed.

“Buiten je eigen bubbel kijken, is lastig”, zegt Irene. “Iedereen heeft dezelfde belevingswereld als jij.” Maudy ziet het feminisme juist overal om haar heen, vertelt ze. “En ik probeer het ook verder uit te dragen. Zo spreek ik vrienden of collega’s aan als ik bijvoorbeeld denk dat uitspraken niet kunnen.” Tijdens de hele tour komt de discussie over de hedendaagse feministische beweging terug. Beginpunten van een discussie zijn vaak de schilderijen. Mignon heeft in het Dordrechts Museum verschillende werken uitgekozen om over het leven van Gemma Mentzel te praten. De Vaas met (rode) pioenrozen van Jan Sluijters is een mooie aanleiding om het over haar politieke carrière bij de PvdA te hebben.

tessa hofland, maandvandegeschiedenis.nl

Kunst is een ontzettend geschikte teaser om een gesprek te openen. Ook voor mensen die niet van kunst houden. Of moet ik zeggen ‘zeggen te houden’? Een museum is voor iedereen en afhankelijk van de tone of voice, onderwerpen én uitgekozen kunstwerken, kun je iedereen boeien. Van kleuter tot doorgewinterde museumbezoeker. En inderdaad… zelfs de groep die zegt er niets mee te hebben! Dat is zelfs mijn favoriet!

Samenwerken? Graag verwijs ik je door naar de contactpagina.